BAIRRADA THE REGION

The red varieties most common in our vineyards are Baga, Touriga Nacional, Tinta Roriz and Castelão. Tinta Roriz e Castelão.

The white varieties most common in our vineyards are Bical, Maria-Gomes, Arinto and Cercial.

THE VINES

The vineyards of our wineries are located in Bairrada, between the Serra do Buçaco and the beaches of the Atlantic coast, traversing an arc, from North to South, starting in the village of Troviscal in the Municipality of Oliveira in the neighborhood, whose direction inflects in the direction of of São Lourenço do Bairro, in the municipality of Anadia, continuing its trajectory towards Cantanhede.

Bairrada is blessed with a mild maritime climate with plenty of fog and rain brought from the proximity to the Atlantic Ocean that affect the maturation of the grapes in a distinctive faction in contrast to all other wine regions.

THE SOILS

To the north, the soils of the vineyards are made of a mantle of sands mixed with clay that give birth to ripe fruits of low alcohol and strong acidity. Going south, clay and lime loams are found, giving rise to wines of higher alchoolic content, more balanced that age with good coherence.

THE CASTES OF BAIRRADA

OUR WHITE VARIETIES

A casta Bical é a casta branca melhor representada nas nossas vinhas. As uvas originam vinhos especialmente macios, frescos, de aroma persistente e bem estruturados. Nas zonas argilo-calcários originam vinhos com notas aromáticas de pêssego ou alperce e, quando a maturação das uvas é perfeita desenvolvem-se apontamentos minerais de fruta tropical.

casta Maria-Gomes produz uvas em abundância nos terrenos mais arenosos do litoral bairradino e tem alguma expressão nas nossas vinhas. Origina vinhos brancos com um bom teor alcoólico, baixa acidez e com um intenso aroma a frutas cítricas que alternam entre lima e limão, tangerina e laranja, onde também identificamos notas de ervas aromáticas.

As uvas da casta Arinto originam vinhos vibrantes e de acidez viva, refrescantes e minerais, com um equilíbrio perfeito entre o álcool e a acidez, por um lado, e os aromas frutados e cítricos, por outro. As uvas desta casta têm forte presença nas nossas vinhas e proporcionam aos vinhos um grande potencial de envelhecimento que se traduz numa evolução interessante no primeiro ano de vida, conservando essa complexidade aromática durante três ou mais anos. É a casta preferida do enólogo para fazer vinhos que caracterizam a casa – vinhos brancos complexos e com capacidade de envelhecimento.

As uvas da casta Cercial Cercial is present in some of our vineyards and it is used for blends when the objective is to get more harmonious wines, with more volume and a sharp mineral acidity, as well as to strengthen the delicate fruity aromas. blends com a finalidade de obter vinhos mais harmoniosos, encorpados, com uma acidez mineral acentuada e também para os potenciar com os seus delicados aromas frutados.

AS NOSSAS CASTAS TINTAS

Baga – é a casta tinta tradicional da região e é responsável pelos melhores vinhos da Bairrada. A Baga é vigorosa e origina vinhos carregados de cor, com fruta de bagas silvestres e ameixa preta, com notas de café, erva seca, tabaco e fumo, muito rica em taninos magníficos quando atinge a maturação integral e com enorme potencial de envelhecimento em garrafa. Nos terrenos com menos barro, localizados a norte, o baixo grau alcoólico associado à maturidade plena, a acidez perfeita e a delicada película com pouca cor, permitem obter os extraordinários espumantes “blancs de noirs”.

Touriga Nacional - originate wines with accentuated acidity and good aging capacity. The thick skin, rich in coloring matter, makes for intense and deep colors. They have a soft, warm aroma, with hints of violet, making them pleasant wines to drink, well balanced and with an excellent aging capacity. The main note that stands out is very ripe and sweet red fruits.

Tinta Roriz - offers wines that combine elegance and robustness, with a well-structured body, intense aromas reminiscent of red fruits and plums, with a violet ruby ​​color, good acidity, complex and very pleasant taste. When the Tinta Roriz wine matures in oak, it manages to obtain notes of coffee, tobacco and wood, in a discreet and subtle way.

SUBSCRIBE OUR NEWSLETTER

Get all the news on your email.

en_US